bg-trendyol-logo
Trendyol

Kimdir?

Müşterilerine ve satıcılarına kusursuz bir e-ticaret deneyimi yaşatmak için 2010’da kurulan Trendyol, bugün Türkiye’nin lider e-ticaret şirketi, dünyanın ise önde gelen platformlarından biri ve aynı zamanda Türkiye’nin ilk decacorn’udur. Esnaf ve KOBİ’leri dijitalleştirerek, onları daha çok müşteriye ulaştıran ve işlerini büyütmelerine katkı sağlayan Trendyol, kadınların dijital ekonomiye katılımını, yerli üretimi ve üreticileri de desteklemektedir. Böylece, ülke ekonomisinin büyümesine ve istihdamın artmasına önemli katkı sağlamaktadır.

Ülkemizin lider Ar-Ge merkezlerinden Trendyol Tech, en hızlı gelişen taşıma ağı Trendyol Express, Market ve Yemek teslimat hizmeti veren Trendyol Go ve en büyük ikinci el ürün platformu Dolap ile Trendyol büyümeye ve değer yaratmaya devam etmektedir.

Web Sitesi

Faaliyet Alanı

E-Ticaret

Değerleme

1 Milyar $ +

İlk Decacorn: Trendyol

Türkiye’nin ilk Decacorn’u unvanına sahip lider e-ticaret platformu Trendyol, 2009 yılında Demet Mutlu tarafından İstanbul’da kurulmuştur. Trendyol Group adını da kullanan bu platform; taşıma ağı Trendyol Express ve dijital dönüşüme odaklı AR-GE merkezi Trendyol Tech ile faaliyet göstermenin yanında hızlı market ve yemek siparişlerini ulaştıran TrendyolGo ve ikinci el eşya alım satımı yapan Dolap gibi uygulamaları da bünyesinde bulundurmaktadır. Yayın hayatına başladığı dönemde yalnızca tekstil ürünlerinin satışını gerçekleştiren şirket, günümüzde mobilya, elektronik, gıda, kozmetik gibi pek çok kategoride binlerce çeşit ürünü müşterileriyle buluşturmaktadır. Büyümesine paralel olarak sunduğu hizmetleri ve ürünleri genişleten Trendyol, %34 pazar payı ile Türkiye’nin en büyük e-ticaret pazaryeri platformu haline gelmiştir[1].

E-ticaret, ödeme sistemleri ve teslimat yetkinliklerini başarılı bir şekilde entegre eden Trendyol hızlı yükselişiyle yabancı yatırımcıların ilgisini çekmiştir. Trendyol, kuruluşundan altı ay sonra ABD’nin önde gelen Tiger Global şirketinden yatırım almayı başarmıştır.[2] 2018 yılında ise Çinli e-ticaret devi Alibaba Group 728 milyon dolarlık yatırımıyla Trendyol’un hissedarı ve stratejik ortağı olmuştur.[3] 2021 yılında sermaye artımına gidilmesiyle Trendyol 9 milyar dolar değerlemeye ulaşarak Turcorn’lar arasında yerini almıştır. Trendyol, son yatırım turunda aldığı 1,5 milyar dolar yatırımla değerlemesini 16,5 milyar dolara yükselterek 10 milyar dolar değerlemeyi aşan ilk Türk Decacorn olmuştur. Bu yatırım turuyla, dünyada birçok e-ticaret platformuna yatırım yapmış SoftBank Investment Advisers, bölgenin önemli yatırımcılarından ADQ ve Princeville Capital Türkiye’deki ilk yatırımlarını gerçekleştirmiştir.[4] Böylelikle, Trendyol’un hissedarlık yapısında Asya, Avrupa, Amerika, Orta Doğu ve Türkiye’den önemli yatırımcılar yer almıştır.

Ülkemize en yüksek yabancı yatırım çeken teknoloji girişimi Trendyol’un Türk girişimcilik ekosistemine uluslararası ilgiyi artırarak yabancı yatırımlara ivme kazandırması beklenmektedir.

Kaynakça:

[1] “Digital Landscape in Turkey.” Euromonitor, Nisan 2021.

[2] “Trendyol’a Tiger Global’dan 4.3 Milyon TL Yatırım Geldi.” Webrazzi, 23 Temmuz 2010. https://webrazzi.com/2010/07/23/trendyola-tiger-globaldan-4-3-milyon-tl-yatirim-geldi/

[3] “Alibaba Trendyol’a 350 milyon dolar yatırım yaptı.” BloombergHT, 21 Nisan 2021. https://www.bloomberght.com/alibaba-trendyol-a-350-milyon-dolar-yatirim-yapti-2278870

[4] “SoftBank’s Debut Turkey Deal Draws $1.5 Billion for Trendyol.” Bloomberg, 9 Ağustos 2021. https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-09/softbank-s-debut-turkish-deal-reels-in-1-5-billion-for-trendyol#xj4y7vzkg