Girişim seviyesinden hızla ölçeklenerek milyar dolar değerlemeye ulaşan şirketler dünyada unicorn olarak adlandırılıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi’nde Türkiye’de yerleşik unicornlar için Turcorn ifadesini kullanıyor. 2019 yılında yayınlanan Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi’nde 2023 yılına kadar 10 Turcorn’a ulaşılması hedeflenmişti. (bkz. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, https://www.sanayi.gov.tr/assets/pdf/SanayiStratejiBelgesi2023.pdf , s.30) 2022 itibariyle Türkiye teknoloji girişimciliği ekosistemi altı Turcorn çıkarmıştır. Bu altı Turcorn sırasıyla Peak Games, Getir, Dream Games, Trendyol, Hepsiburada ve Insider’dır. Turcornlarımız başarılarıyla küresel arenada isimlerinden söz ettirmektedir. Başarılı Türk girişimleri hem ihracatı arttırmakta hem de yabancı yatırımcıların ülkeye yatırım yapmasına katkı sağlamaktadır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji girişimciliği ekosistemine yeni Turcornlar kazandırabilmek amacıyla 21 Aralık 2022’de bir lansman yaparak Turcorn 100 Programını başlattı. Turcorn 100 Programı; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde birçok kurumsal firma, girişim ekosistemi aktörleri ve kamu kuruluşları paydaşlığı ile kamusal değil ulusal olarak hayata geçirilen milli bir vizyonu ifade ediyor. Girişiminin erken aşamasını başarıyla geçmiş, hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin, daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına destek olan Turcorn 100 ekibi ölçeklenme aşamasındaki teknoloji girişimcilerinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş faaliyetler yürütüyor.

Milli Teknoloji Hamlesi’nin  gerçekleştirilmesine katkı sağlayacak teknoloji girişimcileri ile çalışan Turcorn 100 ekibi, Turcorn olma potansiyeli taşıyan belirli sayıdaki girişim ile birebir çalışıyor girişimlerin kısa süre içinde ölçeklenmeleri ve küresel iddialarını gerçekleştirebilmeleri için terzi işi destekler sunuyor. Program ile küresel hedefleri olan ölçeklenme aşamasındaki Turcorn adaylarına ihtiyaçlarına özel destekler sağlanıyor. Girişimlere tanıtım, yol göstericiler, alan bazlı danışmanlık, iş ağlarına ve finansal kaynaklara erişim destekleri sunuluyor. Girişimlere sağlanan imkanların geliştirilmesinde ulusal ve uluslararası kurumsal firmaların program paydaşı olarak katkısı alınıyor. Program kapsamında yer alan 17 paydaş, uzmanlık alanlarında özel destekler sunuyor. Genç profesyonellerden, uzmanlardan ve dünyanın dört bir yanındaki misyonlardan oluşan Turcorn 100 ekibi, Türkiye’den küresele açılacak teknoloji girişimcilerine desteğe hazır.

Bu destekler sayesinde ülkemizde küresel iddiası olan Turcorn adayı girişimler hızlıca ölçeklenebilecek, bu da Türkiye girişim ekosisteminin potansiyelini daha görünür ve cazip kılarak, yabancı yatırım fonlarının Türkiye’ye yatırım yapmasını daha da teşvik edecektir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Turcorn 100 Programı ile ilgili bilgilere turcorn.gov.tr adresinden ulaşıp başvuru sekmesinden de başvuru yapabilirsiniz.

KAYNAK sanayi.gov.tr